Dijifabrik logosu.

Yazılım Alanında Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin 6 Tavsiye

yazılımda kendini geliştirme Dijifabrik

Yazılım sektörü kendini bu alanda geliştirmek isteyenler için muazzam olanaklar sunuyor. Teknolojik gelişmelerin önü alınamaz bir hızla ilerlemesiyle yazılıma dair imkanlar artış gösteriyor. Bu imkanlardan faydalanmak isteyen ve yazılım alanında kendini geliştirmek isteyenler için yazımızda temel 6 tavsiye sunuyor olacağız.

Kariyerinizde ilerlemek istediğiniz sektörü belirlediyseniz ve bu alan yazılımsa gelişmek için çok sayıda farklı olasılık vardır. Çünkü yazılım oldukça kapsamlı ve değişik alt başlıklarla ilerleyebileceğiniz bir alan.

Örnek olarak çok sayıda kodlama dili mevcuttur. Hangi kodlama dili ile ilerlenmesi gerektiği ve kendi kendine yazılımcı olmak gibi konularda merak ettiğiniz ayrıntılar varsa yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Şimdi yazılım alanında yeni başlayan ve kısa süre içerisinde ilerleme kaydetmek isteyenler için tavsiyelerimizi sunuyor olacağız:

1.Kodlama Dili Meselesi

Yazılım denildiğinde ilk akla gelen ve başlangıç aşamasında kafa karıştıran konulardan birisi kodlama dilleridir. Yazılımda ilerlemek istiyorsunuz ancak hangi kodlama dili ile başlamanız gerektiği hakkında net bir fikir sahibi değilseniz; belli taktikler uygulamak mümkün. Öncelikle uygulama yapmak istediğiniz kodlama dilini netleştirmek için çeşitli ücretsiz eğitimler üzerinden kodlama dillerine dair genel bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu alanda uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise popüler kodlama dillerinden birisine başlamak ve altyapı edindikten sonra diğer kodlama dillerine başvurmak şeklindedir. Dolayısıyla uzun uzun araştırma yapmadan kısa vadede kodlama diline başlamak isterseniz bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

2.Her Gün Alıştırma Yapmanın Önemi

Yapacağınız alıştırmalar elbette ki edindiğiniz bilgilerle kodlama uygulaması üzerine olmalıdır. Her gün kendi deneyimlerinize yenisini eklediğiniz takdirde; yazılım konusunda kısa vadede oldukça rahat ilerleme kaydedebilirsiniz. Farklı yazılım dilleri üzerinde bilgi edinmek için teorik bilginin yanı sıra uygulamadan faydalanabilirsiniz.

Her gün kodlama uygulaması için ayıracağınız kısa bir süre uzun vadede ciddi bir birikim sağlamanıza yol açacaktır. İşlemlerde akıcılık yakalamak ancak devamlı kullanımla mümkündür. Eğer kodlama alanına yeni başladıysanız devamlı çalışma ihtiyacınızın daha fazla olduğunu bilmeniz gerekir. Alana adapte olabilmek açısından az da olsa her gün çalışma çok önemlidir. Pratik uygulamalarınız kısa bir süre sonra kolaylaşacaktır.

3.Farklı Deneyimlerden Yararlanmak

Eğer yazılım alanında ilerlemeyi kafanıza koyduysanız ve başarılı bir yazılımcı olmak istiyorsanız mutlaka farklı tecrübelerden yararlanmalısınız. Bir başkasının yazdığı kod üzerinden inceleme yapmak bunun en iyi yöntemidir. Örnek olarak ele aldığınız mevcut kodda herhangi bir hata ya da eksik var mı? Ya da geliştirilebilecek bir ayrıntısı mevcut mu? Bu gibi sorulara verdiğiniz yanıtlar sizi kodlama alanında ileriye taşıyacaktır.

Sıfırdan kod yazmak gibi hazırlanmış bir kodun deşifre edilmesi de aynı şekilde faydalı bir çalışmadır. Bu alanda açık kaynak koduna sahip çok sayıda veri bulabilirsiniz. Açık kaynak kodu sayesinde; mevcut kodlamalar herhangi bir kısıtlama olmaksızın gösterilir.

4.Yazılım Alanındaki Etkileşimin Farkında Olmak

Yazılım sektörü genelde bireysel çalışmaya odaklı bir alan gibi görünmekle birlikte; aslında sosyal yönü de fazladır. Özellikle bu alanda ilerlemek ve profesyonel olmak istiyorsanız farklı yazılımcılardan destek almanız ve iletişim alanını kuvvetlendirmeniz çok faydalı olacaktır. Bu sayede yalıtılmış bir yazılım eğitiminin dışında etkileşimi yüksek öğrenim süreci oluşturabilirsiniz.

Her alanda olduğu gibi yazılım mühendisliği alanında da aynı sektördeki farklı düşünce yapıları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Değişik yazılımcılarla iletişim kurmanın en kolay ve pratik yollarından birisi çevrimiçi topluluklara dahil olmaktır. Yeni fikirler üretilebilmesi ve yazılıma dair güncel konuların takip edilmesi için oldukça iyi bir yoldur.

5.Ücretli ve Ücretsiz Eğitimleri Takip Etmek

Yazılım geliştirme alanında yeni bilgiler edinmenin en güncel yolu çevrimiçi kaynaklara yönelmektir. Özellikle ücretsiz seçeneğin de bulunması yazılım öğrenme sürecinin çok daha yaygın olmasını sağlamaktadır. Rahatlıkla birden fazla kaynak üzerinden yazılımın ayrıntılarına dair fikir sahibi olabilirsiniz. Oldukça başarılı çevrimiçi eğitimlerin yanı sıra basılı kaynakları inceleyebilir ve çift yönlü bir eğitim alabilirsiniz.

Yazılım sektörü herhangi bir diplomadan çok tecrübe ve yeni fikirlere açık alanlar arasında yer alır. Bu nedenle farklı alanlarda aldığınız eğitimlere kendi çabalarınıza eklerseniz; yazılım alanında güzel bir kariyer elde edebilirsiniz. Gerek yeni başlayanlar gerekse ileri seviye yazılımla ilgilenenler için çok sayıda farklı türde eğitim mevcuttur. Yazılım nasıl yapılır sorusunu cevaplayan ve ayrıntılı bilgiler sunan eğitimlerden mutlaka faydalanmalısınız.

6.Sektörün İçinde Yer Almak

Yazılım sektörünün güncel konuları hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle yazılımın belli bir aşamayla sınırlı bir alan olmadığının farkında olmak gerekir. Yani yazılım hayat boyu kendini geliştirmeye ve yeni işler kurmaya yönelik bir alana işaret eder. Bu alanda hiç bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Ancak yazılımın gelişim sürecinin farkında olursanız kısa bir sürede çok iyi ilerleme kaydedebilirsiniz.

Hayat boyu gelişmeyi ve devamlı yeni uygulamaları teşvik eden yazılım; araştırmacı ve merak duygusu yüksek kişiler tarafından yapıldığında ortaya çok iyi sonuçlar çıkacaktır. Merak duygunuzu her daim taze tutarsanız; programlama alanında ilerlememeniz için hiçbir sebep kalmaz.

Yazılım nedir, nasıl yapılır? Yazılım sanılanın aksine teorik bilgilerden ziyade uygulama bilgisine dayalıdır. Bu nedenle günlük çalışma ve kodlama önerilir. Eğer yazılımda kariyer hedefliyorsanız prensipli bir günlük çalışmayı öncelemeniz gerekir.

Yazılım tek bir başlık altında değerlendirilse de çok sayıda ayrıntıdan oluşan kapsamlı bir tanımdır. Özellikle sıfırdan başlayanlar bu konuda şanslıdır. İlerlemek istedikleri alanla ilgili net bir tablo çıkararak bu yönde devam edebilirler. Örnek olarak masaüstü dillerinde uzmanlaşmayı tercih edebilirsiniz. Ya da doğrudan web dilleri üzerine çalışmayı seçebilirsiniz. Bir başka güncel seçenek olarak mobil uygulamalar konusunda uzmanlaşmayı düşünebilirsiniz. İlerlemek istediğiniz alt başlık tamamen size bağlıdır. Yazılımla ilgili en güncel bilgileri paylaştığımız bloğumuzu görmek için burayı tıklayabilirsiniz.