Dijifabrik logosu.

Sosyal Medyanın Dünü Bugünü ve Yarını

Sosyal medya türleri.
Gözlerimizi ilk açtığımız andan gün içerisindeki bütün koşuşturmaya rağmen uykuya dalmadan önceki o son ana kadar sosyal medya ile olan bağımızı düşününce bu kadar hayatımızın içinde olan bir şeyin bu günlere nasıl geldiğini merak etmemek elde değil.

Sosyal Medya Nedir?

“Sosyal medya, Web 2.0‘ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür.” Bazılarına göre büyük bir tehlike, kötülük. Bazılarına göre iyi olan her şeyin karşılığı. Ama günün sonunda her şey gibi, neyi nasıl kullandığınıza göre değerli veya değersiz olabilen kavram.

Bilgi – Tepki Ekseninde Gelişen Sosyal Medya

Sosyal medya ile insanın ifade özgürlüğünün geldiği nokta 5 yıl önce kimsenin oturup telefonlarından masum bir şekilde Facebook sayfasında eşinin dostunun fotoğraflarını beğenirken öngörebileceği bir seviyede değil. Bilgi her zaman sosyal medyadan istediğimiz şey olurken bunlar başta beğendiğimiz müzik gruplarından, lisedeki arkadaşımızın katıldığı etkinlikleri görmek ile sınırlıydı. Ama zamanla tüm bunlar yetmemeye başladı çünkü bilgi içini doldurabileceğin bir kutu değildir. Büyüdükçe büyümeye devam eder. Bir sınırı yoktur. Bilgiler, daha önce görmediğimiz gerçekler gün yüzüne çıktıkça bu sefer kaçınılmaz son olan tepki durumu doğmaya başladı. Yapay gündem yaratma, linç veya tüketim kültürünün akla gelebilecek bütün küçük büyük detayların en büyük parçası şüphesiz sosyal medyanın varlığı oldu.

Tüketim ve Tepki

Sosyal medyada insanlar diğer insanlara kolaylıkla ulaşıyor. Gündelik hayatlarında yaptıkları, tükettikleri en ufak şeyleri görüyor ve sorgulama o anda başlıyor. Eskiden gazetedeki reklamların, dergilerin, televizyonun yaptığı etkiyi artık fenomenler, sosyal medyayı iyi kullanan şirketlerin marketing tarafları yapıyor. Reklamcılık artık tamamen Youtube’da bir abonelik, Instagram’da bir like , Twitter’da bir yorum ile karşılık buluyor çünkü kullanıcılar ürünlere, olaylara, insanlara hiç olmadığı kadar yakın. Şikâyetleri var, hayal kırıklıkları var, sevinçleri ve hüzünleri var. Tepkileri var.  Beğenilenler gibi olmak istiyor, beğenilen yaşam stillerine sahip olmak istiyor. A kişisinin kullandığı ürünle olan memnuniyetini görüyor ve istiyor.

Üreticinin Sosyal Medya Profili

Sürekli tüketicinin gözünden sosyal medyayı değerlendirdik peki ya üreticiler? Eskiden basit görünen her şey artık çok daha karmaşık çünkü arkasında ulaşabildiğin onlarca bilgi var. Üretici tarafındakiler bir ürünü tüketiciye hızla ulaştırmakla kalmıyor ona bir profil sunmak zorunda kalıyor. Bu profil eskilerde gazetelerde arada sırada gördüğün büyük şirket adamlarına ulaştığın bir uzaklıkta değil. Cebinde, evinde, internetin olduğu her yerde. Başarı hedefleyen şirketler kendilerini sosyal medya üzerinden uzun ve de yorucu bir serüven içinde buluyor. Yarattıkları profili cezbedici hale getirmekle uğraşıyorlar. Ama asıl en zoru bunu her gün yapmak zorunda olmaları. Her gün yorulmadan tek bir kullanıcının yapacağı yoruma, etkileşime odaklanıyorlar.

Yarın Sosyal Medya

Sosyal medyanın dünden bugüne yolculuğu asla hafife alınacak bir şey değil. En son Rusya’da çiftçiler, ineklerin verdiği süt miktarını artırmak için VR (sanal gerçeklik) gözlüğü kullanmakta çareyi buldular. Hatta başarılı da oldular. VR gözlüğü takan inekler, yazın ortasında, kendilerini çayırda çimende görünce iştahları arttı ve besin değerleri yükseldi. Bu tür bir başarının arkasında ileri gelişmiş teknoloji varken kilometrelerce ötedeki müşterisine ürününü deneyimlendirmek bir üretici için zor olmaz. Tüketiciye ürünü sunmanın olanakları arttıkça sosyal medyada alacağı etkileşimi ise siz tahmin edin. Bir görsel, paylaşım bile onlarca tepkiye neden olurken onu canlı canlı satın almadan önce deneyimlemenin yaratacağı etkiyi, oluşacak olan tepkileri düşünün. Yarın için sosyal medyanın nerede nasıl yer edineceğini bilmek zor. Belki de artık sosyal medyanın sınırlarına yaklaşmışızdır. Ama sosyal medya varlığını sürdürdüğü sürece onunla birlikte gelen bilgi ve tepki günden güne değişecek ve gelişecektir. Çünkü insan ve teknoloji asla aynı kalmıyor.