Dijifabrik logosu.

Google Ads Nedir? İşletmeler Neden Ads Kullanmalı?

Google ADS uygulaması.

Google Ads, işletmenizi reklamlar aracılığıyla hedef kitlenize göstermenizde size yardımcı olacak bir yönetim panelidir. Ürün veya hizmet arayan kullanıcıların Google’da yaptığı aramalarda ilk karşılaştıkları sonuçlar Google Ads (önceki ismiyle Adwords) sonuçları olmaktadır. Gezindiği sitelerde çıkarılan reklamların büyük çoğunluğu Google Ads yardımıyla kullanıcıya gösteriliyor.

Google Ads Kampanya Modelleri

Google Ads kullanıcıların karşısına çeşitli reklam modelleriyle çıkar. Bunlar Arama (Search), Görüntülü (GDN), Video ve Alışveriş (Shopping) reklamları. İşletmenin ihtiyacına göre şekillenen bu alanlar kullanıcıya kendinizi dijital alanda göstermenizin en kestirme ve garantili yolu.

Google Ads Reklamlarını Vermek İçin 3 Geçerli Neden

Google en popüler arama ağıdır ve yüksek geri dönüş sağlar. Arama motorları içerisinde Google günümüz dünyasında internet üzerinden satış yapabileceğiniz bir işletmeler için yatırım yapabilecek en ideal mecra. ihtiyacına yönelik yapılan aramaların %86’sı Google, %11 Yandex, %3 Diğer (Bing, yahoo.ru) siteler oluşturmaktadır. İyi bir hedef kitlesinin yanında geniş bir yelpazede olan bir pazarda büyümek çok daha kolay olacaktır.

Google Ads her iş modeli için uygun reklam modeline ve seçeneklerine sahiptir. Google, kullanıcıları ve reklamverenleri düşünerek uygun reklam modellerini kullanır. Bir yemek tarifi sitesiyseniz sizi Youtube’da video reklamıyla, bir giyim firmasıysanız sizi görsel reklamlarla benzer sitelerde gösterme gibi alternatif seçenekleri mevcuttur. Bu da Google Ads’i diğer reklam firmalarından ayıran en temel özelliklerden biridir. Bunun yanında Gmail, Haritalar, Play Store ve ortak diğer web sitelerinde de uygun reklam seçenekleri ile sizi ve firmanızı tanıtıcı reklamlar yayınlayabilirsiniz.

Google Ads, daha az işle daha hızlı geri dönüşler sağlar. Kullanım çokluğu nedeniyle bütçenize göre ayarlamasını yaptığınız reklamlarınız çok kısa sürede onaylanır ve kullanıcıların karşısına çıkarılır. Yapay geri dönüşümler sağlamaz ve işletmeniz için en uygun olan müşteriyi çekmeye çalışır. Kısa sürede hazırlanan reklamlarla gerçek satışlar veya geri dönüşümler elde edebilirsiniz.

Google Ads Nasıl Çalışır?

İşletmenizin türüne göre değişkenlik gösterse de mantık genel olarak aynıdır. Firmanızda göstermeyi istediğiniz alan için kampanya oluşturulur. Bu kampanya içerisinde düzenlenebilir ve yeniden eklenebilir reklam grupları ve bunlara da en az 3 adet sabit ve 1 adet de duyarlı reklam ayarlanır. Bu reklamların hangi aramalarda kullanıcının karşısına çıkılması gerektiği anahtar kelimeler yazılır. Kullanıcı başına ödenecek TBM (Tık Başı Maliyet) seçilir ve reklam yayına alınır.

Püf Noktası: TBM girişi, reklam vermenin en can alıcı noktasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Dönüşüm, tık, gösterim gibi seçenekler mevcuttur ve elinizdeki bütçenizi doğru şekilde kullanmanız gerekiyor. Bunun için profesyonel destek almanız gerekebilir.

Google Ads Remarketing (Yeniden Hedefleme) Nedir?

Google Ads yeniden pazarlama, hesapta daha önce var olan reklamları gören kullanıcıları yeniden hedeflemektir. Burada esas amaç dönüşüm sağlamayan kullanıcılardan dönüşüm sağlamak. Genelde satış yapmak isteyen reklam verenlerin tercih etmesi gereken bir reklam modelidir. Reklamlarınızla etkileşimde bulunan kullanıcılar cookies yardımıyla hesapta kayıt altında tutulur. Yeniden hedefleme ile oluşturulan reklamlar bu kullanıcılara gösterilir ve satın alma işleminin yapılması beklenir. Bu cookies’ler ayarlarınıza göre Kitle Yöneticisi hesabınızda tutulur. Sizin belirleyeceğiniz bir tarihten sonra da silinir.

Google Ads İle İlk Sırada Olabilir Miyim?

Yaptığınız aramalarda bazı sitelerin sıralamalarının değiştiğini görürsünüz. Burada iki temel etmen vardır: hesaptaki reklam ayarları ve hesap ayarları. Google kendi algoritmasına göre bir sıralama belirlese de Kalite puanı adı verilen yöntemle sıralamanız belirlenir. Reklam ve hesap ayarlarıyla bu sıralama ve kalite puanı optimize edilerek reklam çıkılır.

Püf Noktası: Kalite Puanı; reklamlar, anahtar kelimeler ve açılış sayfalarınızın kalitesine ilişkin bir tahmindir. Yüksek kaliteli reklamlar, maliyetlerin düşmesini ve daha iyi reklam konumları elde edilmesini sağlayabilir. Kalite Puanı 1-10 ölçeğinde raporlanır ve beklenen tıklama oranını, reklam alaka düzeyini ve açılış sayfası deneyimini içerir. Kalite puanınız ne kadar yüksek olursa dönüşümleriniz o kadar uygun maliyetli olur. Kalite Puanı optimizasyonu için profesyonel destek almanız gerekebilir.