Dijifabrik logosu.

8 Maddede Yazılım Uzmanlığı

Kod yazan bir yazılım uzmanı.

8 maddede yazılım uzmanlığı, yazılım konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için oldukça iyi bir listedir. Yazılımcı olmak için nereden başlamalıyım merak edenler için yolun uzun ama etkili olduğunu söyleyebiliriz. Gündelik hayatın kolaylaşmasını sağlayan teknolojiler, yazılımın benzersiz gücüne sahip. Yazılım, temel olarak elektronik cihazlara verilen kodlar olarak tanımlanabilir. Ama yazılım bu tanımdan çok daha fazlasıdır. Peki ama yazılım tam olarak nedir, yazılım uzmanlığı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Yazılımcı Olarak Nereden Başlamalıyım?

Yazılımcı olmak isteyen pek çok kişi için yazılımcı olarak nereden başlamalıyım sorusu oldukça önemlidir. Öncelikle yazılımcı uzmanı olarak kariyer hayatını sürdürmek isteyen kişilerin yazılımı anlaması gerekir. Yazılım, elektronik cihazlara çeşitli görevleri yapabilmeleri için verilen komutlardır. Pek çok sektörde kullanılan yazılım, hayatı kolaylaştırmakta ve işlemlerin zahmetsiz bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Yazılımcı olmak ve bu alanda çalışmada bulunmak isteyen kişilerin ilk önce statik dilleri öğrenmesi gerekir. Birçok amaca uygun programlama dilleri bulunduğunu söylemek mümkündür. Öğrendiğiniz programlama diliyle bir oyun yazabilir ya da web sitesi tasarlayabilirsiniz. Bu nedenle ilk önce ne yapmak istediğinize karar vermeli, ardından ilgili programlama dilini öğrenmelisiniz. Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde yazılım kullanarak birçok işlemi yapabilirsiniz.

1. İşletim Sistemi

Yazılım uzmanı nasıl olunur merak edenlerin ilk önce işletim sistemini öğrenmesi gerekmektedir. Bilgisayarda çalışmakta olan donanım kaynaklarını yöneten ve bazı uygulama yazılımları adına yaygın servisleri sağlamakta olan yazılımlar bütünü işletim sistemi olarak adlandırılır. Bilgisayar ile mobil cihazların açılması ve kapanması süresi içerisindeki en temel yazılım işletim sistemi olarak bilinir.

2. Yazılımın Temeli Olan Kodlar

Kod, yazılımın temelidir. Yazılım uzmanı ne iş yapar sorusu kapsamında kodların dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Kod kullanarak bir cihazın ne yapmak istediğini söyleyebiliriz. Bir kod satırı, bilgisayara komut vermektedir. Bu komut, belirli görevlerin yapılmasını sağlar. Bu nedenle yazılım temelinde kod bulunur ve kodlar, aslında belirleyicilerdir. Kod satırlarıyla dolu olan belge temel olarak “komut dosyası” şeklinde tanımlanır.

3. Yazılım Uzmanı

Yazılım uzmanı, yazılım hakkında bilinmesi gerekenler arasında yer alıyor. Yazılım uzmanı nedir merak edenler için yazılım uzmanlarının, bağlı oldukları kurumun ihtiyaçlarına göre yazılım programları hazırlayan kişi olduğunu söyleyebiliriz. Yazılım hakkında detaylı bilgi sahibi olması gereken yazılım uzmanlarının geniş çalışma alanlarına sahip olduğu bilinmektedir. Kodları yazan kişi olarak tanımlanabilen yazılım uzmanı, uygulamaların hatasız bir şekilde çalışması için proje geliştirir.

4. Programlama Dilleri

Programlama dilleri, yazılımın en önemli hususları arasında bulunuyor. Bilgisayara bir komut verirken kullanılan tektip diller, programlama dilleridir. Dolayısıyla yazılım uzmanı nasıl olunur sorusu dahilinde, yazılımcıların belirli programlama dillerine hâkim olması gerekir.

Programlama dilleri temel olarak yazılımcının hangi veri üzerinden işlem yapacağını anlatmasının en etkin yoludur. En karmaşık işlemleri, programlama dilleri ile oldukça basite indirgenir. 250’e yakın programlama dili olduğu için yazılımcı hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsa eğer o alanla ilgili öne çıkan programlama dilini öğrenmek durumundadır.

5. Farklı Kodlar için Farklı Programlama Dilleri

8 maddede yazılım uzmanlığı kapsamında dikkat çeken programlama dilleri, farklı kodların çalıştırılmasını sağlar. Yani daha önce de belirttiğimiz gibi web tasarımda uzmanlaşmak istiyorsanız bunu mümkün kılan programlama dilini öğrenebilirsiniz. Öte yandan oyun yazmak için öğrenmeniz gereken programlama dili farklı olabilmektedir.

Günümüzde kullanılan pek çok programlama dili olsa da bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Java
  • C dili
  • R Programlama
  • Python
  • Ruby
  • Microsoft Visual Basic
  • Groovy dili

Elbette hepsini birden öğrenmek zorlayıcı olabilir. Bu nedenle genellikle yazılım uzmanları birkaç programlama dilinde uzmanlaşmayı tercih etmektedir.

6. Yazılım Uzmanı Maaşları

Yazılım uzmanı olmak isteyen kişilerin dikkatini çeken konulardan bir diğeri de yazılım uzmanı maaşları olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle belirtmek gerekir ki yazılım uzmanlarının maaşı genelde yüksektir. Günümüz dünyasının temelini oluşturan yazılımlar, birçok cihazın çalışmasını sağladığı için kodları yazan ve cihazları çalıştıran kişiler de buna uygun bir maaş alacaktır.

Fakat genel olarak yazılım uzmanı maaşlarının kurumlara göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle hangi firmada çalıştığınıza göre alacağınız maaş farklı olabilir.

7. Yazılım Türü

Yazılım uzmanı olmak isteyen bir kişi, konuyla ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmalıdır. Bu nedenle yazılım türleri de önemli bir sorudur ve cevaplanmalıdır. Yazılımlar genel olarak üç başlık altında incelenebilir. Bu başlıklar;

  • Uygulama yazılımları
  • İşletim sistemleri (Sistem yazılımları)
  • Programlama yazılımları şeklinde karşımıza çıkar.

Yazılım uzmanı nasıl olunur merak ediyorsanız, yazılım türleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bilindiği üzere sistem yazılımları, cihazın olmazsa olmazı şeklinde tanımlanabilen işletim sistemleridir. Uygulama yazılımları ise işletim sistemi kurulmasından sonraki aşamayı belirler. Yani bir cihazda işlemlerin daha kolay şekilde gerçekleştirilmesi için uygulama yazılımlarına ihtiyaç vardır.

İşletim sistemleri ve uygulamaların yapılmasını sağlayan yazılım ise programlama dilleridir. Bahsi geçen her bir yazılım türü oldukça önemlidir. Bu nedenle yazılım uzmanından belirtilen konulara hâkim olması beklenir.

8. Ücretsiz Yazılım Dersleri

Yazılım öğrenmek bazılarına göre keyiflidir. Fakat sanıldığı gibi ücretli kurslar alınması zorunlu değildir. Ücretsiz yazılım dersleri, aslında herkesin yazılım konusunda kendini eğitebilmesini mümkün kılar. İnternet ve teknolojinin gelişmesi, yazılım derslerine zahmetsiz bir şekilde ulaşmayı sağlıyor. Bazı eğitim platformları, yazılım kurslarını kullanıcıların herhangi bir ücret almadan vermektedir.

Yazılım öğrenmek isteyen kişilerin ilk önce belirledikleri programlama dilini çok iyi bir şekilde öğrenmesi gerekir. Programlama diline hâkim olunmasıyla birlikte kişisel projeler geliştirilebilir. Yazılım, geleceği olan bir alandır. Bu nedenle yazılım uzmanı olmak isteyen kişiler gerekli eğitimleri alarak bu alanda başarılı projeler yapabilmektedir.